Wspólne gotowanie dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy

Na fali

Wspólne gotowanie dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy

W ubiegłą środę, dzień przed meczem Trefla Gdańsk z PGE Skrą Bełchatów, w którym gdańszczanie wywalczyli awans do ćwierćfinału Ligi Mistrzów, trenerzy obu drużyn podjęli się gotowania na rzecz Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Towarzyszyła im Pani Notariusz Izabela Fal, która zwyciężyła w licytacji, przekazując piękny datek dla fundacji Jurka Owsiaka.

Trenerzy Andrea Anastasi i Roberto Piazza wraz z Panią Izabelą Fal zagrali dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, przyrządzając wyśmienite ryby dostarczone przez firmę Royal Seafood. To wszystko działo się w gościnnych progach Hotelu Haffner. W ramach wspólnego gotowania powstały trzy dania – przystawka, sałatka oraz danie główne. Na przystawkę przyrządzony został tatar z dorsza z wędzonym majonezem i chipsami gryczanymi. W tym samym czasie tworzyła się sałatka, w której skład wchodziły kolorowe sałaty z wędzoną beloną, piklowanym solirodem i winegretem cytrynowym. Ostatnią potrawą było pokazowe danie główne, czyli turbot z kurkowym kaszotto i szpinakiem w sosie rakowym z koperkiem. W międzyczasie, gdy goście zasiedli już do stołu i delektowali się przyrządzonym przez trenerów i Panią Izabelę daniem głównym, kucharze przygotowali dla wszystkich gości deser Crêpes Suzette, czyli płonące naleśniki z syropem pomarańczowym i lodami waniliowymi.

Spotkanie przebiegło w bardzo przyjaznej i miłej atmosferze, która sprawiła, że przyrządzone wspólnie potrawy były wyśmienite. Dodatkowego smaku dodawała radość z pomocy innym, która była głównym składnikiem tego spotkania.